Çevre İzin ve Lisansı
Yeni bir işletme veya tesis kurulurken mutlaka çevre izin ve lisansı belgelerinin alınması gerekir. Bunlar sayesinde denetime tabi olan işletmelerin, yükümlülüklerini ne kadar yerine getirdiği ve hangi oranda mevzuata uyduğu daha rahat denetlenebilmektedir. Çevre izin belgesi ve lisansı kapsamında kişilerden mevzuata uygun şekilde hareket ettiklerine dair kanıtlar istenir ve bunun sonucunda da kişilere bu belge verilir. Ancak bu şekilde tesis hizmet vermeye devam edebilir. İşletmeler için çok önemli olan bu belgenin alınma sürecinde bizler etkili bir şekilde destek olmaktayız.
Çevre İzin ve Lisansı Nedir?
Çevre izin belgesi ve lisansı kapsamında kişilerden bazı konularda izinler alması istenir. Bu izinlerin alanda ve mevzuatı tamamen yerine getiren işletmelere de izin belgeleri verilir. Hava emisyonu, atık su deşarjı, çevresel gürültü, tehlikeli madde deşarjı ve derin deniz deşarjı konularında alınan izinler bu kapsamda zorunludur. Bunlara dair izinleri alıp, başvuruda bulunduğunuzda sizlere çevre izin ve lisansı verilir. Çevre lisansı ayrıca işletmenin veya tesisin yönetmeliklere uygun olarak çalışacağının ve atık miktarı gibi detayların belirtildiği önemli bir belgedir.
Çevre izni veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
(1) Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre Ek-1 ve Ek-2 listelerinde sınıflandırılmıştır.
(2) Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler, faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorundadır.
(3) Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır.
Geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı belgesi vermeye yetkili merciler
(1) Bu Yönetmelik uyarınca verilecek geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisansı;
a) Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için Bakanlık,
b) Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri,
tarafından verilir.
(2) Birden fazla tesisi olan işletmelerin çevre izni veya çevre izin ve lisansı işlemleri, işletme adına ve işletmede aynı adreste yer alan tüm tesisler değerlendirilerek yürütülür ve sonuçlandırılır. Bir işletme içinde Ek-1 ve Ek-2 listesine tabi faaliyet veya tesislerin birlikte bulunması halinde söz konusu müracaat Ek-1 kapsamında değerlendirilir.
E-İzin Başvuruları Nasıl Yapılır?
Çevre izin veya çevre izin ve lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılır. Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler için çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu elektronik imza ile elektronik ortamda ( https://ecbs.cevre.gov.tr ) yetkili merciye yapılır. Geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisansı için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-1 listesinde belirtilen işletmeler için Bakanlığa, Ek-2 listesinde belirtilen işletmeler için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılır.
Çevre İzin Lisansı Belgesi Kapsamında Neler Yapılır?
Çevre izin lisansı belgesi kapsamında işletmelerin yapması gereken son derece önemli işlemler vardır. Bu işlemler aşağıdaki gibidir;
- İşletmelerin ve tesislerin fiziki şartlarının uygun olup olmadığının belirlenmesi
- Çevre izin belgesi başvurusu
- Geçici faaliyet belgesinin alınması
- ÇED detayları
- Çevre uyum belgesi alınması
- Muafiyet yazılarının hazırlanması
- Uygunluk yazılarının hazırlanması
- İşletmenin ve tesisin çıkardığı atıkların sınıflandırılması ve analizinin yapılması
- Kütle Denge Sistemine veri girişleri
Sizler İçin Neler Yapıyoruz?
Çevre danışmanlık firması olarak görev alan ekibimiz sizlere çevre izin ve lisan alma sürecinde destek olmaktadır. Sizlere bu alanda hem danışmanlık hizmeti veriyoruz hem de süreci sizlerin adına yönetebiliyoruz. Çevre izin ve lisansı başta olmak üzere birçok konuda bizlerden destek alabilirsiniz. Bunun için bizlere ulaşabilir ve sizlere sunmuş olduğumuz hizmetlerden yararlanabilirsiniz.