ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Uygulamalar
Yaşam alanları üzerinde her geçen gün yeni projeler ve yapı fikirleri ortaya çıkabilir. Bunlar hazırlanırken ÇED görüşü, ÇED Raporu olarak ifade edilen belge önemli bir yere sahiptir. Yapılması istenen bir projenin, doğal yaşama veya çevreye ne kadar faydalı olacağı veya hangi zararlarının dokunacağının belirlenmesi ve hem nasıl daha faydalı hale getirilebilir hem de zararları nasıl en aza indirilebilir gibi konularda yapılan çalışmaların bütününü ifade eder. Son derece önemli bir belgedir ve proje sahiplerinin mutlaka bu belgeyi hazırlaması gerekir.
ÇED Görüşü Nedir?
Yaşam alanları için yeni ve etkileyici projeler geliştirilmesi önemlidir ancak aynı zamanda bu hazırlanan projelerin, çevreye nasıl etkileri olacağı da düşünülmelidir. Aksi halde geliştirilen projeler aynı zamanda çevreye büyük zararlar verebilir. ÇED görüşleri sayesinde hem projenin çevreye uygun olup olmadığı hem de projenin en iyi şekilde uygulanabilmesi için neler yapılması gerektiği belirlenir. Bu bakımdan ÇED görüşü belgesi son derece önemli ve birçok kişi için alınması zorunlu bir belgedir.
ÇED Görüş Belgesi Kimler İçin Zorunludur?
Tesisler ve işletmeler faaliyetlerine başlamadan, yapacakları bu faaliyetlerin ÇED yönetmeliği için uygun olup olmadığını kanıtlaması gerekir. Bu sürecin başlaması için de öncelikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gerekli ÇED görüşü alınmalıdır. Bu belgeyi almak zorunda olan kişiler şöyledir;
ÇED Yönetmeliği Ek-1 listesinde bulunan firmalar için İşleyiş
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde;
- Ek-1 listesinde yer alan faaliyetleri gerçekleştirecek olan kuruluşların, ÇED Raporu hazırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurması gerekmektedir. Bakanlık tarafından yapılacak değerlendirme ve düzenlenecek toplantılar neticesinde, firma için ya “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Olumsuz” kararı verilecektir.
“ÇED Olumlu” kararı, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade etmektedir. ÇED Olumlu kararı sonrasında gerekli izinler alınarak yatırıma başlanabilir.
“ÇED Olumsuz” kararı, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri dolayısıyla uygulanmasında sakınca olduğunu belirten karardır. Yatırıma başlanamaz.
ÇED Yönetmeliği Ek-2 listesinde bulunan firmalar için İşleyiş
- Ek-2 listesinde yer alan faaliyetleri gerçekleştirecek olan kuruluşların, Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlatarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. İl Çevre Müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmeler neticesinde ya “ÇED Gerekli Değildir” ya da “ÇED Gereklidir” kararı çıkmaktadır.
“ÇED Gerekli Değildir” kararı, projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığını belirten karardır. ÇED Gerekli Değildir kararı alınması sonrası yatırıma başlanabilir.
“ÇED Gereklidir” kararı, projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi amacıyla ÇED Raporu hazırlanması gerektiğini belirten karardır. ÇED Olumlu kararı alınmadan yatırıma başlanamaz.
ÇED kapsam dışı
- Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan işletmelerinde ayrıca ÇED kapsamında yer almadıklarına dair belge almaları zorunludur. Bu belgeye ÇED kapsam dışı belgesi adı verilir.
ÇED Görüş Belgesi Nasıl Alınır?
ÇED yönetmeliğine tabi olan, yapacakları faaliyetler için mutlaka bu önemli görüşü almak zorundadır. Aksi halde süreç duracak ve tesisleri çalışmalarına devam edemeyecektir. Gerekli görüşün alınması ve bununla beraber tüm izinlerin alınması konusunda bizler destek olmaktayız. Çevre danışmanlık firması olarak sizlere tesisleriniz için gerekli olan izinlerin ve belgelerin alınması konusunda yardımcı olmaktayız. ÇED görüşü belgesi başvurusu için gerekli evrakların hazırlanması ve başvurulması işlemlerini sizlerin adına yürütüyoruz. Ayrıca sizlere yalnızca danışmanlık hizmeti de sunuyoruz.