Yeni bir iş yeri açmak ve bu iş yerini çalıştırmak istediğinizde sizlerde istenen bazı evraklar vardır. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı bu evraklar arasından en önemli olandır. Kişiler ancak bu ruhsatı aldıklarında yeni bir iş yeri açabilir ve çalıştırabilir. Bu durum son derece önemlidir. İş yeri açmak isteyenler için çok önemli olan bu ruhsatın nasıl alınacağına ve nelere dikkat edileceğine dair detaylı bilgi vermek istiyoruz. Bu alanda yetkilendirilmiş olan idari birimler tarafından sunulan ruhsat hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.
İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yeni bir iş yeri açmak ve bunu çalıştırmak isteyen kişilerin, çalışmak için alması gereken izindir. Bir iş yeri ancak yetkili idareciler aracılığıyla uygun görülmesi ve gerekli ruhsatın verilmesi halinde açılabilir. Yetkili kurumlar dışında kalan kuruluşlardan alınan belgeler ve ruhsatlar bu ruhsatın alımına ilişkin zorunluluğu ortadan kaldırmayacaktır. Ruhsatı olmayan iş yerleri, belediyeler ve il özel idareleri yetkilileri tarafından kapatılır. Bu alanda verilen çalışma ruhsatları 3 gruba ayrılır. Bunlar;
- Sıhhi Müesseseler
- Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
- Gayri Sıhhi Müesseseler
Ruhsat için başvurmadan önce hangi çalışma ruhsatının sizlere ve yaptığınız işe uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Sonrasında etkili bir biçimde başvuru sürecine başlayabilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız da bizlere ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Başvuru İşlemleri;
- ÇED Belgesi
- Çevre İzni
- Makine Yerleşim Planı
- İtfaiye Raporu
- Kapasite Raporu
- İş Akım Şeması
- Deşarj İzni
- Tehlikeli Atık Sigortası